Mannen

Er wordt weinig over gepraat, maar bekkenbodemklachten komen vaker voor bij mannen dan men denkt. De meeste mensen vinden het lastig om problemen met plassen, de ontlasting of vrijen te bespreken.

Moeite met plassen of het niet op kunnen houden van de plas, problemen met de ontlasting of erectiestoornissen zijn klachten die een rol kunnen spelen bij mannen. Een operatie aan o.a. de prostaat of verkeerd aangeleerd gebruik van bekkengebied kunnen hier een oorzaak van zijn. Veel van deze klachten hebben te maken met onderactieve of juist overactieve bekkenbodemspieren of is de coördinatie niet goed. Spanning en stress waarbij de buikspanning toe neemt kan bijvoorbeeld de plasfrequentie beïnvloeden en zonder dat u het in de gaten heeft traint u uzelf een verkeerd bekkenbodemgebruik.

De bekkenbodemspieren hebben daarnaast een belangrijke ondersteunde functie van de lage buikorganen (prostaat, blaas en darmen). Wanneer de buikdruk bij tillen, niezen en lachen dan ook toeneemt is het belangrijk dat de bekkenbodem een goede stevigheid biedt. Dit voorkomt  dat u geen ongewild urine- of ontlastingverlies heeft. De wijze en houding van plassen en ontlasten heeft ook een grote invloed op het goed kunnen uitplassen en voorkomt nadruppelen.

Na een prostaatoperatie waarbij de prostaat operatief verwijderd is, kan het ophouden van de urine of ontlasting lastig zijn, ook het normaliseren van het blaasvolume na bv blaaskanker operatie heeft tijd nodig om te herstellen. De bekkenbodemspier moet dan extra inspanning leveren en een nieuw evenwicht vinden.

In bovenstaande gevallen is begeleiding in het leren voelen en aansturen d.m.v. een bekken-oefenprogramma op maat voor u gemaakt raadzaam. Ook advies in gebruik van bekken en bekkenbodem in dagelijkse handelingen is een belangrijk onderdeel van de therapie. Uw BekkenTotaal-oefentherapeut kan u goed adviseren en begeleiden in het aanleren van deze oefeningen.